Ľ. Vážny: Pozastavenie čerpania eurofondov je jednou z možností

12.04.2014 Bratislava

Bratislava 12. apríla (TASR) – Pozastavenie čerpania eurofondov je možné, no ešte je predčasné o tom hovoriť. Uviedol to dnes v relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko (RTVS) podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny v súvislosti s auditom čerpania eurofondov na Slovensku zo strany Európskej komisie (EK).

"V zásade sú to nehospodárne ceny, výberový proces a vlastné verejné obstarávanie," vymenoval Vážny oblasti, ktoré Európska komisia označila za problémové. "Slovenská republika je povinná reagovať do dvoch mesiacov a budeme sa snažiť zrýchliť tú lehotu, takže maximum by to malo byť tie dva mesiace," odpovedal Vážny na otázku, na aké obdobie by bolo čerpanie eurofondov pozastavené, v prípade, že by sa tak stalo. Zároveň si nemyslí, že ak by k tomu došlo, dôsledky by mal niesť on. Vysvetlil, že zo strany EK ide kontrolu výdavkov deklarovaných v roku 2012 a "pri väčšine z týchto projektov došlo k obstarávaniu rok-dva predtým". Dodal však, že v tejto veci nejde o politický súboj, ale treba tento problém riešiť z pozície Slovenska voči EK.

Vážny si myslí, že príčinou nedostatočného čerpania eurofondov je najmä politický cyklus pri výmene vlád, ktoré stanovujú nové priority a politický cyklus pri personálnom obsadzovaní. Vinu nesú aj problémy s verejným obstarávaním a byrokracia. Dodal však, že v oblasti čerpania eurofondov došlo k výraznému zlepšeniu. Vážny ďalej uviedol, že pre prvé programové obdobie nebol dôsledne zmapovaný mechanizmus prínosu jednotlivých projektov financovaných z eurofondov

"V novom programovom období zavádzame hodnotiace ukazovatele," dodal. Vážny tiež uviedol, že podľa jeho neovereného odhadu sa dve percentá z eurofondov ukradli. Ako opatrenie proti korupcii uviedol napríklad systém hodnotenia ľudí, ktorí hodnotia využitie eurofondov. "Chceme zaviesť systém hodnotenia hodnotiteľov, to znamená, keď uvidíme, že ten hodnotiteľ bol dopredu nominovaný, aby pomohol získať zákazku, vtedy sa dostane na čiernu listinu a už nebude viac hodnotiteľom," povedal. Myslí si, že počas hodnotenia by mala byť zachovaná anonymita hodnotiteľov pred verejnosťou, ale po skončení hodnotenia už nie.

Poslanec Národnej rady SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd) tvrdí, že z hrozby stopnutia čerpania eurofondov netreba robiť paniku, ale netreba ju brať na ľahkú váhu. Podľa neho je problém vyjadriť sa k správe EK, pretože je tajná. Ak by došlo k pozastaveniu čerpania eurofondov, mal by podľa neho za to niesť zodpovednosť niektorý člen vlády. "Nepovedal by som, že zlyháva kontrola, ale zlyháva nastavenie operačných programov. Niekedy sa mi zdá, že ide zhora dole a nie zdola nahor, ako by to malo byť. Nepočúva sa hlas samospráv," uviedol Hrnčiar. Dodal, že aby sa zlepšilo čerpanie eurofondov, malo by sa znížiť administratívne zaťaženie samospráv. 
 

Vyberte región